Maldivi - kako potovati v corona času

Na letališču Brnik so ob prijavi za let zahtevali negativen PCT test in me povprašali po Imuga health decleration aplikaciji. Zataknilo se je, ker v sistemu nerodno piše, da je potrebno opraviti prijavo 24 hours before departure to Maldives, v praksi pa to pomeni 24 pred prihodom na Maldive. Ena od uslužbenk mi tako osorno ni hotela dati vstopnega kartona. Šel sem do predstavnika Turkisha na letališču in mu obrazložil situacijo. Ta je nato obvestil zaposleno, da mi je predala vstopni karton.

Pred vstopom v letalo lahko vsak vzame higienski paket, ki vsebuje obrazno masko in razkužilo. Postrežba na letalu je prirejena. Obrok je zapakiran v kartonasti vrečki, ki vsebuje sendvič, pecivo, sok in vodo. Nobene dodatne postrežbe hrane in pijače. Ni več kave, čaja, vina, piva… Obvezna uporaba mask cel čas poleta, če komu le ta zdrsne prenizko ali pa si jo sname kabinsko osebje takoj opozori to osebo naj si pravilno nadane masko. Med obrokom, naj potniki ne bi istočasno jedli in si seveda med tem sneli maske. Zrak v letalu se zamenja vsake 3 minute. Opozorila naj ob izhodu iz letala potniki počakajo, da se izkrcajo potniki pred njimi in tako ne zabašejo prehoda. V praksi to ne deluje. Na letališču v Istanbulu so povsod po tleh označene točke medsebojne razdalje, upoštevanje le teh je bolj birokratske narave. Označbe o razdalji so tako na tekočih stopnicah, v dvigalih, čakalnih vrstah…

Ob daljšem čakalnem času z povezanimi leti potniku pripada hotel in obrok. Potrebno je prečkati mejno kontrolo in se sprehoditi mimo trakov z prtljago in slediti tabli izhod. V izhodni hali se odpravim desno do skrajnega konca hodnika, kjer je na desni strani Turkish Airines Hotel desk. Ob predložitvi vstopnih kartonov te odpeljejo v izbran hotel. Tako sem imel avtobusni prevoz do Hotela Hilton Aksaray v centru (45 min vožnje). Odhod nazaj iz hotela na letališče je 4 ure pred poletom. V hotelu, kjer je wi fi sem nato v lobiju izpolnili Imugda Maldives health decleration form. Sistem je preprost, potrebno je samo vedeti, kjer imamo shranjen dokument o pcr testu ter osebno sliko. Najprej izberi napis arival (prihod). Vse ostalo so osebni podatki o potnem listu, številka leta, izbran otok, hotel in naslov hotela, vprašanja o zdravju se nanašajo na rumeno mrzlico, simptomih vezanih na Covid, cepljenju… Na koncu izberi potrdi. Če manjka kakšen podatek vas sistem na to opozori. Opozarjanje se nadaljuje dokler niso vneseni vsi potrebni podatki. Nato pritisnite zeleno tipko shrani in pokaže se QR koda in črkovna koda ter čas do kdaj je ta aplikacija veljavna. 24 ur. Svetujem, da se naredi posnetek zaslona.

Ob prihodu na Maldive je bilo potrebno pokazati samo potni list. Vse ostale informacije so tako ali tako že shranjene v sistemu. Ob odhodu iz Maldivov je potrebno postopek ponoviti. Spet manj kot 24 ure pred odhodom. Tokrat izberem v Imuga health deceleration točko departure (odhod). In ponovim postopek.

Če je čakalni čas daljši od 12 ur smo poleg hotela upravičeni tudi do obroka na letališču. Tega se dobi tako, da se sprehodimo do točke Care Point, ki se nahaja ob začetku terminala A. Ob predložitvi vstopnega kartona dobiš voucher za obrok v štirih zbranih restavracijah (tri krat fat food in Anatolu restavracija). Meniji so tam določeni.

Gate za polet je javljen 1.5 h pred poletom.
Na daljšem poletu sta bila dva obroka. Oba prej zapakirana v škatli, tudi tokrat ni dodatne postrežbe hrane in pijača.

Na Maldivih vsi zaposleni striktno nosijo maske, tako na letališču kot na otokih. Mesto Male je še vedno v "lock downu" tako se v mesto ne sme. Na ostalih otokih večina domačinov nosi maske, striktno pa vsi zaposleni, hoteli, restavracije, trgovine… turisti so večinoma brez. Vsaj pred vstopom v trgovino si je potrebno nadeti masko. Zunaj ne.

Zaradi trenutne situacije se tudi ne sme na ostale naseljene otoke razen na izbranega. Onemogočen je tudi obisk resortnih otokov (v sklopu enodnevnih izletov) saj so le ti vsak svoj mehurček. Domačine redno naključno testirajo. Sedaj cepijo že mlajše od 30 let. Pred odhodom iz Maldivov je zopet potrebno narediti prc test. Pozor, za vstop v Slovenijo le ta ne sme biti starejši od 48 ur. Ob morebitnem pozitivnem izvidu je na otoku karantenski hotel, ki je samoplačniški z tremi obroki na dan. PCR testiranje se opravi ob predhodni najavi in malce birokracije (priporočam pomoč lokalne agencije ali hotela) v lokalni zdravstveni ustanovi. Vzorec vzamejo tako iz nosa kot iz grla, torej dva vzorca, ki ju nato pošljejo z hitrim čolnom v Male do glavnega laboratorija. Vzorec so odvzeli veliiiiiko bolj nežno kot v Sloveniji. Skoraj da na čutiš. Negativen PCR je obvezen za izhod iz Maldivov. Hitri test se da opraviti tudi na Istanbulskem letališču za cca 22 Eur.

Ob prihodu na ljubljansko letališče nihče ne spraševal od kod prihajaš. Predložiti je potrebno samo PCR test ali potrdilo, da si Covid že prebolel ali da si bil cepljen. Lepo je potovati tudi v corona času.

Peter

Če bi kdo potoval v to lepo deželo je več info tukaj - potovanje Maldivi 

© 2024 Ravbar potovanja | Kazalo strani| Domov

produkcija: T-media